Cristian Șofron

Cristian Șofron

– Director –

A debutat la vârsta de 9 ani pe scena Teatrului ”C.I. Nottara” alături de mari Actori ai scenei românești ca George Constantin, Alexandru Repan, Ștefan Iordache și Emil Hossu. În film, a debutat la vârsta de 10 ani în regia lui Sergiu Nicolaescu, în producția Atunci i-am condamnat pe toți la moarte, alături de Amza Pellea, Gheorghe Dinică, Octavian Cotescu și Ion Besoiu, film pentru care a și primit Premiul pentru Debut. A primit și Premiul aniversar “Gopo” pentru serialul Toate pânzele sus (regia Mircea Mureșan), Premiul de Excelență și Diploma “Clacheta de Aur” (2012) acordat de către Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România cât și Dimploma aniversară pentru contribuția adusă activitatății Teatrului de Stat din Constanța în anul 2016.

A absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” la clasa prof. univ. Octavian Cotescu în anul 1983. În vasta sa activitate artistică menționăm câteva din spectacolele în care a jucat: Acești nebuni fățarnici de Teodor Mazilu (regia Octavian Cotescu), Amadeus de Peter Shafer (regia Alexandru Darie), Furtuna de Cao Yu (regia Alexandru Dabija) și Henric al IV lea de Luigi Pirandello (regia Dominic Dembinski).

În calitate de regizor second a lucrat cu Alexandru Darie pentru spectacolele Jolly Joker de Tudor Popescu, Amadeus de Peter Shafer, Porțile (Săptămâna Luminată) de Mihail Săulescu, cu regizorul Horațiu Mălăele pentru spectacolul Puricele de Georges Feydeau și cu regizorul Alexandru Repan la spectacolul Underground după Maxim Gorki. A regizat spectacolul Titanic vals de Tudor Mușatescu pentru Teatrul Național din Constanța, spectacol premiat la Festivalul de Comedie din București.

Este Vicepreședintele Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF), membru al Federației Internaționale a Actorilor (FIA), membru în Comisia de Dialog Social a Ministerului Culturii, Președinte de Onoare al Uniunii Sindicatelor din Instituțiile de Spectacole din România (USIS), membru în Comisia de specialitate (secțiunea Actori) la Centrul Român pentru administrarea drepturilor de autor din România (CREDIDAM) și Expert Independent pe probleme de Cultură la Comisia Europeană. Printre subiectele seminariilor, congreselor și conferințelor desfășurate în întreaga lume, la care a participat ca promotor al statutului Artistului în România, enumerăm: Drepturile Artiștilor în Uniunea Europeană, Statutul Artistului în lume, Pașaportul internațional al actorului și dansatorului, Egalitatea de șanse, Mobilitatea, libera circulație a artiștilor, Dubla taxare a artiștilor și Dialogul și Asigurările sociale. Este Manager Cultural, Formator și Expert Evaluator Proiecte Culturale, acreditări obținute de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale și este absolvent al programului de perfecționare profesională Elaborarea și managementul proiectelor.

A fost Director General Artistic la Teatrul Național Constanța, Consultant Artistic la Universitatea de artă Teatrală și Cinematografiă “I.L. Caragiale”, Director General al Centrului Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” și Director General/Manager al Teatrului Odeon din București și actualmente actor al Teatrului “C.I Nottara” din București,

Din anul 2021 este Director/Manager al Teatrului Stela Popescu.

Sari la conținut