MAREȘALII

 

 

 

 

 

 

MAREȘALII

de Constantin Venerus Popa

regia: Alexandru Bindea

 

 

                  Teatrul este spațiul privilegiat în care trecutul prinde viață palpabilă și îi vorbește spectatorului în pilde, în avertismente și modele.

                Pentru că alegerile celor de dinaintea noastră, în momente de criză sau pe timp de pace, au dat forma lumii în care trăim astăzi, suntem datori să le cunoaștem, nu doar din admirație pentru eroismul, demnitatea si altruismul celor mai buni dintre ei, ci mai ales din nevoia de a ne construi prezentul cu luciditate, în cunoștință de cauză.

                Spectacolul ”Mareșalii”, în regia lui Alexandru Bindea, după piesa cu același nume a dramaturgului Constantin Venerus Popa, reînvie unele dintre cele mai tensionate pagini din istoria noastră modernă, desfăşurate în preajma capitulării României din 1918, la finalul Primului Război Mondial. Și o face prin aducerea în prim plan a două personalități exemplare ale vremii – Mareșalii din titlu - Alexandru Averescu și Constantin Prezan, care, prin înalta lor ținută morală, prin diplomație și curaj, au făcut posibilă realizarea Marii Uniri. Ambii oameni politici s-au remarcat printr-un comportament ireproșabil în situații de criză, au dat dovadă de spirit de sacrificiu și au știut să așeze interesele țării înaintea celor personale, atunci când destinul colectiv al românilor era amenințat de cererile umilitoare ale Puterilor Centrale.

                Pornind de la o documentare minuțioasă și - mărturisește Constantin Venerus Popa – îmbinând ”amintirile Reginei Maria legate de aceste evenimente și relatările unor contemporani”, spectacolul se bucură de o viziune regizorală convingătoare, atașată de adevărul istoric, și, nu în ultimul rând, de o distribuție de excepție. Actorii binecunoscuți și îndrăgiți Amalia Ciolan, Marius Bodochi, Dan Astilean, Marcelo S. Cobzariu, Ionuț Ciocia și Cătălin Frăsinescu vor însufleți figuri reprezentative ale istoriei noastre – Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regele Ferdinand, Ion Brătianu.

 

 

 

 

                Vă invităm să participați ”pe viu” la nașterea României Mari, în compania celor care s-au luptat pentru ea și au făcut-o posibilă și îndrăznim să credem că îi veți privi prezentul cu alți ochi, de cunoscători.

 

AUTOR: Constantin Venerus Popa

REGIA: Alexandru Bindea

SCENOGRAFIA: Mihaela Popescu

MUZICA: Aurelian Sima

PUBLIC RECOMANDAT: 14+

DURATĂ: 60 minute (fără pauză)

Palatul Național al Copiilor, Sala Mică

 

DISTRIBUȚIA:

Regina Maria: Amalia Ciolan

 

Regele Carol al II-lea: Ionuț Ciocea

 

Mareșal Alexandru Averescu: Marcelo Cobzariu

 

Contele Von Czernin: Cătălin Frăsinescu

 

Regele Ferdinand: Marius Bodochi

 

Mareșal Constantin Prezan: Dan Astilean

 

Ion Brătianu: Alexandru Bindea

 

 

 

 

Autor:   Constantin Venerus Popa
icon-regie  Regia: Alexandru Bindea
Scenografia: : Mihaela Popescu
 Muzica:  Aurelian Sima

 Durata spectacolului: 60 min
 Data premierei: 14.12.2018

 Recomandare:  14+

 Locatia:  Buzău, Teatrul George Ciprian